ویکیپدیا در شرف عبور از مرز جدید دیگری است. این سایت که به یکی از بزرگترین انبارهای دانش تبدیل شده است، بهزودی از مرز سه میلیون مقاله انگلیسی عبور میکند.
از ژانویه 2001 که زمان آغاز کار این سایت بود، راهی طولانی پیموده شده است. بعد از پنج سال از آغاز کار این سایت تعداد مقالات از مرز یک میلیون گذشت، پس از دو سال یعنی در سال 2007، تعداد مقالات به دو میلیون رسید. اما این تنها تعداد مقالات نبود که رشد میکرد بلکه تعداد نویسندگانی که آنها را مینوشتند نیز در حال رشد بود. در اوج فعالیت این سایت بین سالهای 2004 و 2007 تعداد کاربران فعال از چند هزار نفر به بیش از 300 هزار نفر رسید.
با این حال تحلیلهای آماری اخیر این سایت حاکی است رشد چشمگیر ویکیپدیا متوقف شده است. فاصله بین یک تا دو میلیون مقاله تنها ظرف 17 ماه طی شد و این در حالی است که فاصله بین دو تا سه میلیون مقاله تقریباً دو سال به طول انجامید. اگر چه این سایت هنوز در حال رشد است اما تعداد متوسط مقالات از 2200 مقاله در روز به 1300 مقاله در روز رسیده است.
تعداد مقالهنویسان فعال تقریباً 500 هزار نفر است که معادل 61 درصد رشد ظرف دو سال اخیر را نشان میدهد. اگرچه این نرخ کم نیست اما با گذشته قابل مقایسه نیست. به هر حال ارقام حاکی است ویکیپدیا دچار رکود شده است. اما علت این امر چیست؟
اد اچ چی زمان زیادی را صرف مطالعه روند تحولات در ویکیپدیا کرده است. وی دانشمندی است که در مرکز تحقیقات پالو آلتو موسوم به Parc در کالیفرنیا کار میکند. تیم وی که "گروه ادراک اجتماعی پیشرفته" نام دارد، در صدد برآمد تا بفهمد در این سایت چه میگذرد تا بر اساس آن، نرمافزار همکاری Collaborative Software بهتری تولید کند.
به این دلیل این گروه کل سایت را کپی کرد که حجم آن به هشت ترابایت یا 1200 لوح DVD رسید. بعد از ورود این اطلاعات به شبکه Parc، گروه آقای چی دریافت کارکرد سایت از زمان تاسیس تا کنون تغییر قابل توجهی کرده است. در بدو امر ادیتورهای متعددی به صورت داوطلبانه مقالات را ادیت میکردند، اما به مرور زمان این سایت از لحاظ ویرایش به یک کلوپ خصوصی تبدیل شده است.
مقالات ادیتورهای حرفهای سایت که دائماً حضور دارند، تنها یک درصد احتمال رد شدن دارد، میزان رد مقالات ادیتورهایی که بین دو تا 9 ادیت در ماه انجام میدهند، از پنج درصد در سال 2004 به 15 درصد در سال 2008 رسید. 25 درصد مقالات ادیتورهایی که یک بار در ماه فعالیت میکنند، رد میشود. به این ترتیب مقالات ادیتورهای آماتور مکرراً رد میشود و مقالات ادیتورهای حرفهای زیر سوال نمیرود.
با این وصف ادعای بسیاری از کاربران در مورد اینکه دیگر نمیتوان مانند گذشته به محتوای ویکیپدیا اضافه کرد صحت دارد. اما سوال همچنان باقی است: چرا نرخ رشد ویکیپدیا کند شده است؟ در پاسخ به این سوال محققان مرکز تحقیقاتی Parc معتقدند از لحاظ الگوی رشد، ویکیپدیا الگوهای جمعیتی را دنبال کرده است. به این مهفوم که این سایت شبیه جامعهای است که با محدودیت منابع مواجه است. با کم شدن منابع، رشد جمعیتی کاهش مییابد و آن عده که استقرار یافتهترند، قدرت بیشتری پیدا کرده و آن را بر دیگران اعمال میکنند.